STY
Kiedy na początku roku szkolnego Dom Współpracy Polsko Niemieckiej z siedzibą w Gliwicach ogłosił Konkurs Międzywojewódzki, na niemieckie potrawy, dla Szkół podstawowych i Gimnazjów, w naszej szkole od razu znaleźli się chętni uczniowie. Zaczęli prześcigać się w pomysłach jaką potrawę przygotować, a potem przedstawić w formie prezentacji multimedialnej, albumu ze zdjęciami czy projektu, aby spełnić wymogi ustalone przez organizatorów konkursu.
We współpracy z rodzicami i nauczycielami powstawały „smaczne” i „pachnące” projekty. Zaangażowani uczniowie z klasy: Va, Vc i IVb tj:
Aleksander Dziwis,
Milena Duda,
Michał Dyla,
Wojciech Kucharski,
Kamil Zając,
Agata Duda,
Julia Mrozek
wzięli się ostro do pracy angażując do pomocy wszystkich członków rodziny.
Nie było osoby, która przedstawiłaby te samą potrawę. Nasi „kulinarni mistrzowie” piekli chleb z ciemnej mąki na żytnim zakwasie, serwowali sałatkę kartoflaną ( „Kartoffelsalat”), białą kiełbaskę(„Weisswurst”) podawaną na festynach czy innych uroczystościach, gotowali słynny na Śląsku „Eintopf” tj. zupę warzywną, lepili „Maultaschen” czyli małe pierożki, czy przygotowywali mniej znaną, ale bardzo smaczną zapiekankę owocową ze śliwkami.
Konkurs przerósł oczekiwania organizatorów i wyniki poznaliśmy dopiero niedawno, gdyż Jury musiało ocenić ponad…. 1000 prac. Mimo, że nasi uczniowie nie sięgnęli po najwyższe podium, otrzymali piękne certyfikaty za udział, zasługując tym samym na wyróżnienie i wielkie brawa za zaangażowanie. Niektóre prace, będą mogły być wykorzystane na zajęciach z historii i kultury Niemiec. Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy
i ……już jesteśmy w trakcie przygotowań do następnego konkursu tym razem międzynarodowego.
Wasi nauczyciele germaniści
drukuj